Nieuws

Op deze pagina informeren we je graag over het laatste nieuws uit onze Huizen van het Kind.

Samenwerking tussen Welzijnscampus, CAW-huis Noorderkempen en Huis van het Kind Brasschaat

2022/10/17

Door de handen in elkaar te slaan willen de organisaties een antwoord bieden op alle hulpvragen van de inwoners uit de regio Noorderkempen.

Terug
De weg naar hulpverlening

Er zijn tal van hulpverleners die klaar staan om kwaliteitsvolle en professionele ondersteuning te bieden bij een hulpvraag. Het is echter de weg naar de juiste hulpverlening die vaak moeilijk verloopt. Personen met hulpvragen geven aan dat ze vaak verloren lopen in het doolhof van verschillende organisaties en diensten. Hierdoor zijn er heel wat hulpvragen die pas laattijdig bij de juiste ondersteuning terecht komen of zelfs verlorengaan. Dit is jammer, want hulpvragen lossen zich meestal niet vanzelf op. Integendeel, ze worden vaak groter en kunnen enorme druk uitoefenen op de persoon zelf en zijn omgeving.

Het vroegtijdig detecteren van problemen of vragen en het snel kunnen opstarten van de gepaste ondersteuning is daarom cruciaal. Door hun krachten te bundelen willen de Welzijnscampus, het CAW-huis Noorderkempen en Huis van het Kind een oplossing bieden. Door samen te werken en kennisover elkaars werking uit te wisselen, kan er gericht en snel worden doorverwezen naar een passende ondersteuning.

Waaier aan werkingen

Iedereen is welkom op één van de drie locaties met een kleine of een grote hulpvraag. De drie organisaties hebben een waaier aan verschillende werkingen waardoor zij op uiteenlopende
hulpvragen een antwoord kunnen bieden. Huis van het Kind helpt bij alle vragen rond opgroeien en opvoeden. Het CAW-huis Noorderkempen richt zich op welzijnsvragen op verschillende domeinen zoals administratie, wonen,gezondheid, opleidingen, werk en budget.

Op de Welzijnscampus kan je volgende diensten vinden: IN-Z, 1G1P Voor- en Noorderkempen, het OLO-Rotonde onthaalteam en ADA OLO-Rotonde vzw.

"Waar de burger ook binnenstapt, hij zal overal warm onthaald worden en elke vraag zal door de juiste professional beantwoord worden. Het onthaal is laagdrempelig: Gratis, alle dagen open en vrij toegankelijk. Wanneer de vraag niet meteen beantwoord kan worden, garanderen we dat de hulpvrager binnen de week gecontacteerd wordt met een voorstel."

Samen sterker

OLO-Rotonde vzw heeft al lang de ambitie om een laagdrempelig, en vlot bereikbaar onthaal te voorzien waar zowel kinderen, jongeren, volwassenen en ouders met opvoedingsvragen terecht kunnen. Door samen te werken met andere organisaties wordt dit doel stap voor stap gerealiseerd. Samenwerkingen met CAW, Klina, Andante en lokale besturen zorgden reeds voor succesvolle initiatieven zoals de opvoedingswinkels, waar je terecht kan met al je opvoedingsvragen.

In 2017 werd het samenwerkingsverband 1G1P opgericht waarin 50 partners uit de regio samen werden gebracht met als gezamenlijk doel een laagdrempelige ondersteuning te organiseren.

Met de officiële samenwerking tussen de Welzijnscampus, het CAW-huis en Huis van het Kind werd opnieuw een stap gezet om de droom van een laagdrempelig onthaal voor alle hulpvragen verder waar te maken.