Nieuws

Op deze pagina informeren we je graag over het laatste nieuws uit onze Huizen van het Kind.

Brasschaatse kinderen nemen Tutjesboom feestelijk in gebruik

2024/09/19

Terug

Sinds woensdag 18 september nemen Brasschaatse kindjes makkelijker afscheid van hun geliefde tutje. Op deze mooie, nazomerse woensdagmiddag kwamen heel wat kinderen, ouders en grootouders samen om de nieuwe, indrukwekkende Tutjesboom in te huldigen in de tuin van Huis van het Kind.

Tijdens de feestelijke inhuldiging werden gasten eerst getrakteerd op een drankje en een woordje uitleg van schepen Inez Ven (burgerzaken & onderwijs). Zij onthulde samen met waarnemend burgemeester Philip Cools het tutjesnest. Daarna was het aan één van de dappere aanwezigen: kleine Billie Van de Mosselaer stopte als eerste haar tutje in het tutjesnest aan de boom. De kinderen genoten achteraf nog van een live vertelsessie van het verhaal “Bertje Bever en de Tutjesboom”.

Brasschaat heeft een nieuwe boomsoort: de Tutjesboom, met een tutjesnest

De traditie van tutjesbomen kent haar oorsprong in de Scandinavische landen. Toch zijn er vandaag hoe langer hoe meer tutjesbomen te vinden in Vlaanderen. Het was een schooljuf uit Brasschaat die bij het gemeentebestuur kwam aankloppen met het idee om een Brasschaats exemplaar te voorzien. Het Huis van het Kind Brasschaat nam de taak ter harte en zorgde voor de uitwerking van het project.

Brasschaat pakte het concept graag iets anders aan, om ook rekening te houden met milieu en duurzaamheid. Er werd daarom gekozen voor een tutjesnest waar de kinderen hun tut in kunnen deponeren. De Tutjesboom kreeg een erg centrale plaats in de gemeente: in de tuin van Huis van het Kind (waar overigens de deur altijd openstaat voor kinderen en hun (groot-)ouders), aan de ingang van het park.

Schepen Inez Ven sprak de aanwezigen toe: “In Scandinavië is het al decennialang een traditie om een groot feest te maken van het afscheid van het tutje. Daar hangen ze de tutjes in de boom en krijgen de kinderen een geschenkje in de plaats. Wij maken er hier vandaag ook graag een feest van! Dat doen we door hier in Brasschaat een nieuwe boomsoort voor te stellen: de Tutjesboom. Vanaf vandaag kunnen peuters en kleuters die er klaar voor zijn, hun tutje afgeven aan de boom en ze krijgen er bij Huis van het Kind een mooi geschenkje en een diploma voor in de plaats.” 

5 moedige kindjes geven hun tutje aan de boom

Samen met burgemeester Philip Cools en schepen Inez Ven, mocht Billie Van De Mosselaer de sluier van het tutjesnest halen. De dappere meid stopte daarna zonder aarzelen haar tutje in het nest en kreeg een groot applaus, een diploma en een knuffeltje cadeau.

Lotte, Bas, Matisse en Elise volgden haar voorbeeld en ook zij gingen naar huis met een knuffel en een diploma.

Bertje Bever als mascotte en personage in het luisterverhaal dat bij de Tutjesboom hoort

Bij de Brasschaatse Tutjesboom hoort het verhaal van “Bertje Bever en de Tutjesboom”. Bertje is een kleine bever die niet wil dat zijn tandjes scheefgroeien, want dan kan hij geen sterke beverdammen meer bouwen. Hij gaat in het bos op bezoek bij enkele van zijn vriendjes (een mol, een spin, een rups en een bij) en die gaan met hem op zoek naar een goede oplossing voor zijn probleem.

Het verhaal is gratis beschikbaar als luisterverhaal dat ouders vooraf of tijdens het bezoek aan de Tutjesboom kunnen beluisteren met hun kind. Kindjes die hun tutje hebben afgegeven, mogen het Huis van het Kind binnenstappen voor een diploma en een “Bertje Bever” knuffel.

Tijdens de feestelijke inhuldiging op woensdag, mochten de kinderen allemaal gezellig plaatsnemen rond Emelie Eeckelaert, die met veel overgave het verhaal live vertelde.

Een tutjesnest op maat en handgemaakte geschenkjes

In het houtatelier van dagcentrum Kwartier Noord werd met veel liefde het tutjesnest gemaakt.
De gehaakte bevertjes die kindjes krijgen na het afgeven van hun tutje, werden gemaakt door vrijwilligers en dankzij een fijne samenwerking met lokaal dienstencentrum Vesalius.

Over Huis van het Kind

Chantal Van Overvelt, directeur mobiele diensten van OLO-Rotonde vzw sloot de feestelijkheden af met een woordje uitleg over de grotere betekenis van de Tutjesboom en de reden waarom die in de tuin van het Huis van het Kind staat: “Vanuit het departement Opgroeien werken we naar ‘kansrijk opgroeien voor elk kind’. Daar heeft Brasschaat als gemeente al heel wat mooie stappen in gezet. Het Huis van het Kind is een plek waar ouders met alle vragen rond opvoeden en opgroeien terecht kunnen. De kleine en de grote vragen mogen hier gesteld worden. Dat kan gaan over kleine bezorgdheden, zoals het afgeven van een tutje, maar soms zijn er grotere drempels te nemen in de opvoeding. We hopen dat met de Tutjesboom ouders al kennis kunnen maken met Huis van het Kind. De Tutjesboom mag dan wel een mooi hulpmiddel voor de kleinsten onder ons zijn, het is ook een warme uitnodiging voor ouders om eens binnen te stappen en kennis te maken met het Huis van het Kind.”

Het Huis van het Kind is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die zich dagelijks inzetten voor (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren. Je kan er elke weekdag terecht tussen 9 en 12 uur. Meer info vind je op https://huisvanhetkindnoorderkempen.be/.

Huis van het Kind Brasschaat zorgde i.s.m. verschillende afdelingen van OLO-Rotonde vzw en met ondersteuning van de gemeente voor de uitwerking van het project en de organisatie van de inhuldiging.