Informatie voor jouOnderwijs

Hieronder vind je informatie en doorverwijzingen naar onze partners terug.

Afgestudeerd, wat nu?

Als je van de schoolbanken komt, moet je wat administratieve zaken regelen. Geen nood! Ze nemen niet veel tijd in beslag.

Vanaf dat je werkt of 25+ bent

Inschrijven ziekenfonds

Als je studeert of in je beroepsinschakelingstijd zit, blijf je tot je 25 jaar via je ouders verzekerd bij de mutualiteit of ziekenfonds.

Wanneer ben je verplicht om zelf aan te sluiten?

  • als je ouder bent dan 25 jaar
  • als je jonger bent dan 25 jaar en werkt
  • als je jonger bent dan 25 jaar, werkloos bent én een uitkering ontvangt.

Je kiest vrij bij welke mutualiteit je aansluit. Op de website van het RIZIV vind je een overzicht van alle ziekenfondsen.

Wat betaalt een mutualiteit voor jou?

  • tussenkomsten voor medische verzorging
  • uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid

  • uitkeringen tijdens zwangerschapsverlof

Inschrijven bij VDAB

Pas afgestudeerd en niet onmiddellijk werk gevonden of slechts deeltijds aan de slag? Dan heb je er alle belang bij je in te schrijven als werkzoekende. Je kan sociale rechten kwijtspelen door je niet in te schrijven. Zo kan je in de toekomst bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering geweigerd worden.

Schrijf je in als werkzoekende bij de VDAB via volgende link.

Zo start je beroepsinschakeltijd (wachttijd) van een jaar. Ben je daarna nog werkloos, dan kan je een inschakelingsuitkering aanvragen. Lees wat en hoe.

Meer informatie vind je hier.

Een job vinden

Vacatures raadplegen

Lees wat je moet weten om de job van je dromen te vinden en zoek snel en gemakkelijk in de jobdatabank van VDAB.

Interimwerk

Interimwerk is de ideale manier om van verschillende jobs te proeven. Bovendien bestaat de kans dat je een vast contract krijgt als een bedrijf tevreden over je is.

Je vindt de vacatures van de interimkantoren op hun website en je kan er online solliciteren. Maar uiteraard kan je ook gewoon langsgaan bij de kantoren in je buurt.

Tips als je langsgaat bij een interimkantoor

  • Neem je cv en identiteitskaart mee.
  • Verzorg je uiterlijk.
  • Toon dat je gemotiveerd bent.
  • Vertel welk werk je wil (zeg niet ‘alles’), waar je goed in bent en waar je al gewerkt hebt.
  • Spring regelmatig binnen. Wacht niet thuis op een telefoontje!

Jeugdvakantie

Ben je jonger dan 25 en heb je in het jaar dat je afstudeerde minstens een maand gewerkt? Dan heb je het jaar nadat je afstudeerde recht op jeugdvakantie. Dit zijn vakantiedagen betaald door de RVA ter aanvulling van je onvolledige recht op gewone betaalde vakantie. Zo kan je toch meteen van vier weken betaalde vakantie genieten. Lees meer over jeugdvakantie op de RVA-site.

Wat moet je doen om jeugdvakantie te krijgen?

  • Bezorg na de eerste maand waarin je jeugdvakantie opnam het ingevulde formulier C103-jeugdvakantie werknemer aan je uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas).
  • Een voorbeeld: heb je recht op drie weken jeugdvakantie en neem je deze vakantie op in april (twee dagen), in juli-augustus (twee weken) en in december (de rest). Dan moet je je aanvraag doen in april.
  • Meer info over het aanvragen van jeugdvakantie vind je op de RVA-site.

Kansen verhogen op de arbeidsmarkt

VDAB

Als je niet snel op je eentje een job vindt, dan kan je terecht bij de VDAB voor een brede waaier aan ondersteuning. Je kan er bv. terecht voor sollicitatietraining of diverse vormen van werkplekleren.

Moef!

Moef!
is een coachingstraject voor jongeren tussen 18 en 26 jaar die gestopt zijn met school. Via sport, beweging en groepsactiviteiten versterken ze hun competenties en verhogen ze hun kansen op de arbeidsmarkt.