Informatie voor jouOpvoeding & ondersteuning

Op deze pagina verwijzen we naar professionele dienstverlening maar je informele netwerk zoals vrienden en familie is minstens even belangrijk.Week van de Opvoeding wordt Week van de Groeilamp!

Deze campagne wil mensen laten nadenken over hoe we een omgeving creëren waarin het goed is voor kinderen en jongeren om op te voeden. Tijdens deze week zeggen we luid en duidelijk: een applaus en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien.

 

Brasschaat

Fietszoektocht 

Doe mee aan onze fietszoektocht van 13 mei tot 13 juni en win! Tijdens deze fietszoektocht van 13 km, bedoeld voor het hele gezin, maken ouders kennis met heel wat organisaties die hen en de kinderen bijstaan in ontwikkeling en opvoeding. Download de folder en print hem af, of haal een gedrukt exemplaar op het infopunt Toerisme, de bib of het gemeentehuis.

Volg de route. Op elke plaats, aangegeven met een cijfer op de kaart, bevindt zich een plakkaat van de groeilamp. Buiten wat info over de deelnemende organisatie staat er rechtsonder ook een gele letter op. Noteer deze letters. Samen vormen ze een codewoord. Op elke locatie is er een leuke opdracht. Die vind je steeds aan het raam of deur van het gebouw.

Aan het eindpunt van de route (hier komt in het najaar het Huis van het Kind) staat een grote fotokader. Neem erachter plaats en neem een foto van je gezin. Stuur de foto samen met het gevonden codewoord naar huisvanhetkindbrasschaat@gmail.com. Vermeld in de mail ook zeker je adres, dan kan je nog een verrassing ontvangen. Je foto komt op de facebookpagina van Huis van het Kind Brasschaat en misschien win je ook wel een leuke prijs! Alvast veel plezier!

Essen

Online campagen 7 dagen - 7 diensten 

Tijdens de Week van de Groeilamp zet Huis van het Kind Essen 7 diensten in de spotlight! Vanaf 16 mei 2021 stelt elke dag een partner zich voor op de Facebookpagina van de gemeente Essen. Ontdek hier al alle filmpjes:

De Opvoedingswinkel 

CLB

Familiehulp 

JAC

Kind en Gezin 

1Gezin 1Plan 

Wit Gele Kruis 

Kalmthout

Kinderboeken voorlezen is leuk! Bekijk de filmpjes hier! 

Klik hier voor het verhaal voor de kleuters

Aan de hand van leuke prenten wordt het verhaal van De krokodil die niet van water hield voorgelezen. Het boek is geschreven door Gemma Merino en is ook terug te vinden in de bibliotheek van Kalmthout voor ouders en kleuters die het boekje nadien nog eens willen lezen.

Het boek gaat over een kleine krokodil die niet zoals zijn broertjes en zusjes is. Terwijl zij spartelen, sproeien en sproetsen, blijft hij liever aan de kant. Hij houdt niet van water. Maar hij wil niet onderdoen voor zijn broers en zussen, dus besluit hij het nog één keer te proberen. Hij neemt een grote duik en…

Klik hier voor het verhaal voor de oudste kleuters en jonge lagere schoolkinderen

Een enthousiaste vertelster leest het verhaal van Kraai voor. Het boek is geschreven door Leo Timmers en is ook terug te vinden in de bibliotheek van Kalmthout voor ouders en kinderen die het boekje nadien nog eens willen lezen.

Kraai is altijd alleen. Iedereen is bang voor hem, omdat hij zo groot en zwart is. Kraai wil ook een kleur! Hij bedenkt een plan om er net zo kleurrijk uit te zien als de andere vogels. Maar is dat wel een goed idee?

Met dank aan de cultuurdienst en bibliotheek van Kalmthout. 

 

Kapellen

Kleurprent Week van de Groeilamp

Dit jaar voorzien we niet zomaar een kleurprent, maar eentje die je helemaal kan personaliseren!

Laat je kind(eren) iemand in de bloemetjes zetten! Hun papa of mama, oma of opa, een meester of juf, de zorgleerkracht, de scoutsleider, een lief familielid, grote broer of zus, de logojuf... 

Wuustwezel

Het grote Huis van het Kind-spel

Kan jij samen met je familie alle bloemblaadjes inkleuren? Ontdek het snel!

Speel het samen met je mama, papa, broers, zussen en/of oma, opa... Iedereen mag om de beurt dobbelen en kiest dan een opdracht uit het bijhorende vakje. Heb je bv. 3 gegooid? Dan kies je een opdracht uit vakje 3. Als je de opdracht hebt uitgevoerd, mag je een bloemblaadje inkleuren in de kleur van het vak (1 blaadje per kleur).. Ga zo door tot je de hele bloem hebt ingekleurd! Als je 6 gooit, mag je de smiley in het midden inkleuren in een kleur naar keuze. Gooi je een cijfer nog eens, maar is het blaadje al ingekleurd? Geen probleem! Dan kies je gewoon een andere opdracht uit het vakje.

Benodigdheden: dobbelsteen, 6 viltstiften (geel, blauw, groen, oranje, rood en een kleur naar keuze), dit spelbord en al wat je nodig hebt voor de opdrachten (dat ontdek je bij de opdrachten). 

Veel spelplezier!